Chitika 2

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Εξώδικος Απάντηση Σ.Π.Ο.Τ.Ε. προς ΕΛ.Ο.Τ.


Επειδή στην Ελλάδα των μνημονίων του 2016 κάποιοι χαρακτηρίζονται ως κακοπροαίρετοι όταν κάνουν τα αυτονόητα, όπως το να ζητούν απλώς το δίκαιο και το σωστό, παραθέτουμε αυτούσια την εξώδικο απάντηση - γνωστοποίηση του Συνδέσμου Προπονητών Ολυμπιακού Ταεκβοντό Ελλάδος προς την Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό. Εμείς δε βλέπουμε ούτε αιχμηρό περιεχόμενο, ούτε καταγγελίες αλλά απλή παράθεση πραγματικών περιστατικών. Άραγε "πότε θα κάνει ξαστεριά;"

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Πλαίσιο οργάνωσης, δομής και λειτουργίας Σχολών Προπονητών

Με το παρακάτω δελτίο τύπου η Γ.Γ.Α. ανακοινώνει το νέο πλαίσιο οργάνωσης, δομής και λειτουργίας των Σχολών προπονητών με ενιαίο τρόπο για όλες τις Ομοσπονδίες που έχουν την αθλητική της αναγνώριση. Επίσης δίνει τον προγραμματισμό για τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2016 και για ολόκληρο το 2017.

Εντύπωση και ευχάριστη έκπληξη αποτελεί ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός καθώς και η ουσιαστική αναδιοργάνωση και αύξηση της χρονικής διάρκειας των σχολών. Υπάρχουν πάντως και μελανά σημεία όπως το ότι δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση, αλλά και μερικές ασάφειες. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από αυτές στο τέλος της παρούσας ανάρτησης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                                            
Αθήνα, 9 Μαΐου 2016 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πλαίσιο οργάνωσης, δομής και λειτουργίας Σχολών Προπονητών – Σχεδιασμός περιόδου 2016-2017
Εστάλη σε όλες τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες το νέο Πλαίσιο οργάνωσης, δομής και λειτουργίας των Σχολών Προπονητών της περιόδου 2016-2017.
Από τη Γ.Γ.Α. ανακοινώνεται ο προγραμματισμός υλοποίησης των Σχολών της επόμενης διετίας, ο οποίος θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Το Πλαίσιο λειτουργίας και ο προγραμματισμός υπάρχουν στα παρακάτω link:

Οι γκρίζες περιοχές του εγγράφου με "ΘΕΜΑ: Οργάνωση, δομή και λειτουργία Σχολών Προπονητών ΓΓΑ Περιόδου 2016-2017" είναι κατά τη γνώμη μας:

-"Πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ καθώς και άλλων τμημάτων ΑΕΙ μπορούν να «μεταφέρουν» τις παρακολουθήσεις των γνωστικών αντικειμένων που έχουν διδαχθεί στα υποχρεωτικά μαθήματα των κύκλων 1 και 2 με τους αντίστοιχους βαθμούς."

Δηλαδή οι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο Χ άθλημα θα ξανακάθονται στα θρανία μαζί με αποφοίτους Λυκείου για να ξανακάνουν τα ίδια πράγματα στα οποία έχουν ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ πτυχίο;

-"Ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων μπορούν σε κάθε σχολή να δημιουργούνται τμήματα με σκοπό την καλύτερη λειτουργία της σχολής και την επίτευξη των μαθησιακών στόχων. Τα τμήματα αυτά μπορούν να αφορούν το σύνολο των μαθημάτων ή μέρος αυτών και ιδιαίτερα του πρακτικού μέρους. Ο ανώτατος αριθμός του κάθε τμήματος για τα θεωρητικό μέρος είναι 70 άτομα και για το πρακτικό μέρος 50 άτομα."

50 άτομα τμήμα για πρακτική εξάσκηση; Ποιον θα πρωτοδιορθώσει ο εκπαιδευτής;

-"Να είχε ενεργό συμμετοχή, ως αθλητής για το άθλημα της κάθε σχολής (με δελτίο αθλητή και συμμετοχή σε επίσημους αγώνες ενταγμένους στο ετήσιο αγωνιστικό πρόγραμμα της ομοσπονδίας ή της ένωσης με βάση φύλλα αγώνων ή πινάκια αγώνων), σε αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία οποιασδήποτε κατηγορίας για τουλάχιστον πέντε (5) έτη την οποία βεβαιώνει η ομοσπονδία ή η ένωση (Γ). Για αποφοίτους ΤΕΦΑΑ απαιτούνται δύο (2) έτη και για αποφοίτους ΙΕΚ (προπονητής αθλήματος) τέσσερα (4) έτη."

Η ένσταση εδώ είναι και πάλι κατά το τμήμα των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ. Δηλαδή για να πιστοποιηθεί ο χειρουργός ανοικτής καρδιάς θα πρέπει πρώτα να έχει πάθει έμφραγμα; Και αν δίνουμε τόση σημασία στην πρότερη συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες γιατί να κάνουμε διακρίσεις; Όσοι πήγαν ΤΕΦΑΑ έπαιξαν αγώνες; Ή για όλους πέντε χρόνια ή όσοι έχουν ειδικότητα ας μην έχουν παίξει και ποτέ. Οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς θα τους απορρίψουν μόνοι τους. Ποιος θέλει στο σωματείο του έναν κακό προπονητή;


Αντιθέτως χαιρετίζουμε μετ΄επιτάσεως τις παρακάτω ρυθμίσεις:

-Εισάγεται η εποπτευόμενη ή καθοδηγούμενη πρακτική άσκηση (στο γ΄ επίπεδο, 50 ώρες) και η πιστοποιημένη εργασιακή εμπειρία (στο β’ και α’ επίπεδο, 100 ώρες κατ’ ελάχιστο).

-Σύσταση μητρώου εκπαιδευτών. Η ΓΓΑ καλεί με δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στο μητρώο εκπαιδευτών των σχολών προπονητών της ΓΓΑ, για ένα ή περισσότερα γνωστικά αντικείμενα όπως περιγράφονται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Το μητρώο μένει ανοικτό και οι διδάσκοντες σε σχολές πρέπει να έχουν ενταχθεί πριν την κατάρτιση του προγράμματος σ ‘ αυτό.

-Οι δαπάνες λειτουργίας της σχολής βαρύνουν τον προϋπολογισμό της οικείας ομοσπονδίας . Το χρηματικό ποσό για τα συνολικά δίδακτρα φοίτησης εκάστου υποψηφίου καθορίζεται στο ποσό των 250 ευρώ, το οποίο καταβάλλεται ανταποδοτικά (όπως ορίζει το άρθρο 78 παρ. 2 του Ν. 4170/11.07.2013, ΦΕΚ 163/Α΄/12.07.2013) και κατατίθεται στο τραπεζικό λογαριασμό της Ομοσπονδίας η οποία συντάσσει τον προϋπολογισμό της σχολής και τον γνωστοποιεί στην επιτροπή διοίκησης της σχολής. Οι πληρωμές των δαπανών της σχολής γίνονται από την αρμόδια υπηρεσία της ομοσπονδίας, η οποία είναι και οικονομικά υπόλογος. 



Σε κάθε περίπτωση πάντως το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι ρυθμίσεις κινούνται προς μια σωστή κατεύθυνση, πολύ πιο σωστή από τα μέχρι τώρα ισχύοντα.