Chitika 2

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

WTF γενική συνέλευση: Αλλαγές κανονισμών αγώνων

Οι Κανόνες των Αγώνων Taekwondo αλλάζουν για να κάνουν το άθλημα πιο “εκθαμβωτικό και συναρπαστικό”, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν στη Γενική Συνέλευση της WTF στον Καναδά

Burnaby, Καναδάς (15 Νοεμβρίου 2016). Νέοι κανόνες αγώνων για το kyorugi taekwondo (αγωνιστικό ταεκβοντό) προτάθηκαν και έγιναν αποδεκτοί από την 27η Γενική Συνέλευση της WTF, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Delta Hotel Burnaby.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της WTF την προηγούμενη μέρα, ο Πρόεδρος της WTF, Chungwon Choue είπε ότι τώρα που το ταεκβοντο έχει αποδείξει ότι είναι “δίκαιο και διαφανές”, ήρθε η ώρα για την αναβάθμιση του αθλήματος, ώστε αυτό να είναι “εκθαμβωτικό και συναρπαστικό”.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στους Κανόνες Αγώνων και Ερμηνείες της WTF [βλ. KYORUGI, WTF Competition Rules & Interpretation (May 11, 2015)]

WTF-Competition-Rules-Interpretation-May-11-2015.pdf

παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της WTF, Jin-Bang Yang. Ο Γενικός Διευθυντής εξήγησε ότι προηγήθηκε της απόφασης μια μακρά και εξαντλητική διαδικασία διαβούλευσης. Τον Οκτώβριο, περίπου 30 κορυφαίοι προπονητές από όλο τον κόσμο είχαν συζητήσει μεταξύ τους σχετικά με προτεινόμενες αλλαγές των κανόνων, καθώς και με τους επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, της Επιτροπής Προπονητών, της Επιτροπής Διαιτητών και το Συμβούλιο της WTF.

Ο Yang σημείωσε ότι ενώ το ταεκβοντό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 επαινέθηκε από το ευρύ κοινό, τα μέσα ενημέρωσης και την αθλητική κοινότητα, πολλά μέλη της παγκόσμιας οικογένειας του ταεκβοντό παραπονέθηκαν. Τα παράπονά τους επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην υπερβολική χρήση από τους αθλητές λακτισμάτων με το μπροστινό πόδι και στη λειτουργικότητα του PSS.

Παρουσίασε τέσσερα βασικά θέματα πάνω στα οποία έγιναν οι αλλαγές των κανόνων. Πρώτον, το ταεκβοντό χρειάζεται περισσότερη δράση, έτσι θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι επιθετικοί παίκτες. Δεύτερον, υπάρχουν σήμερα πάρα πολλές
διακοπές και διαλείμματα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τρίτον, η εισαγωγή των PSS (σύστημα αυτόματης καταγραφής πόντων) και IVR (σύστημα άμεσης ανασκόπησης βίντεο) έχουν βελτιώσει τη διαιτησία - αλλά ακόμα κι έτσι, η διαιτησία θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω. Τέλος, το ταεκβοντό πρέπει να είναι ευκολότερο να το καταλάβει το ευρύ κοινό και οι τηλεθεατές.

Σχετικά με την απόδοση των πόντων, τους βαθμούς που αντιστοιχούν σε κάθε διαφορετικό έγκυρο χτύπημα, προτάθηκε να αυξηθούν οι πόντοι για το χτύπημα στο θώρακα από (1) έναν πόντο σε (2) δύο πόντους. Με αυτό, είπε, ελπίζουμε να ενθαρρυνθούν οι ενεργές επιθέσεις. Επιπλέον, σήμερα οι αγώνες λήγουν μόλις υπάρξει μια διαφορά (12) δώδεκα πόντων (στο τέλος του 2ου γύρου ή κατά τη διάρκεια του 3ου γύρου, Win by point gap, PTG, σελ. 39 των Κανονισμών). Προτάθηκε αυτό να αλλάξει και να αυξηθεί σε (20) είκοσι πόντους διαφορά (για να συμπεριλάβει τους επιπλέον πόντους που θα προκύψουν από τον επιπλέον πόντο για το χτύπημα στον θώρακα). Επίσης, προτάθηκε η λήξη αγώνα λόγω διαφοράς πόντων να μην εφαρμόζεται σε ημιτελικούς και τελικούς, αν κάτι τέτοιο επιθυμεί και η Ολυμπιακή Επιτροπή.

Προτάθηκε να εξαλειφθεί η ποινή Kyong-go (ποινή μισού πόντου), αφήνοντας μόνο την ποινή Gam-jeom (ποινή ενός πόντου). Η πρόταση αυτή έχει σχεδιαστεί σε συνδυασμό με τους επιπλέον πόντους από τα χτυπήματα στο θώρακα και για να απλοποιήσει την απόδοση των ποινών (καθώς και για να μειώσει τις διακοπές). Στις δέκα ποινές Gam-jeoms θα σταματά ο αγώνας υπέρ του αντιπάλου (ενώ πριν ήταν 10 Kyong-go ή 5 Gam-jeoms ή συνδυασμός αυτών με συνολικά 5 πόντους ποινής) (Win by referee's punitive declaration, PUN, σελ. 39 των Κανονισμών).

Ευρύτερες κυρώσεις προτάθηκαν για διάφορες ενέργειες με το μπροστινό πόδι, όπως το μπλοκ με το πόδι, κλωτσιά πάνω στην κλωτσιά του αντιπάλου και κατ (cut) κλωτσιές κάτω από τη ζώνη. Οι προτάσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί για να ευνοούν τις επιθετικές τακτικές και τους επιθετικούς παίκτες.

Για να γίνει πιο συνεχές το παιχνίδι, προτάθηκε να αφαιρεθούν οι κυρώσεις για το σπρώξιμο - κάτι που θα επιτρέπει στους παίκτες να σπρώξουν και στη συνέχεια να χτυπήσουν με το πόδι, ενθαρρύνοντας έτσι τους συνδυασμούς επιθέσεων. Όποιος δεχθεί σπρώξιμο (και πέσει στο έδαφος) θα δέχεται ποινή. Με αυτό, υπάρχει η ελπίδα ότι θα ενθαρρυνθεί η αθλητική ισορροπία. Ωστόσο, το σπρώξιμο ενός αντιπάλου εκτός αγωνιστικού χώρου ή το σπρώξιμο ενός αντιπάλου ενώ αυτός κλωτσά, παραμένουν πράξεις που επιφέρουν ποινή.

Προτάθηκε η διάρκεια του γύρου για το “χρυσό πόντο” να μειωθεί από (2) δύο λεπτά σε (1) ένα λεπτό.

Και για να απλοποιηθεί το παιχνίδι, προτάθηκε ότι δε θα επιτρέπεται πλέον οι προπονητές να ασκήσουν έφεση για ανασκόπηση του βίντεο για κλωτσιές στο πρόσωπο. Επιπλέον, προτάθηκε να υπάρξει μια αύξηση των εφέσεων για ανασκόπηση του βίντεο: Θα δίνεται η δυνατότητα μιας έφεσης ανά προπονητή, ανά αγώνα.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση.

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν δοκιμαστικά αρχής γενομένης από το Γενάρη του 2017, η πλήρης εφαρμογή τους θα τεθεί σε ισχύ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Muju, South Korea τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Οι αναθεωρημένοι κανόνες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της WTF εν ευθέτω χρόνο.

-----------------
Πηγή: World Taekwondo Federation (WTF)

4 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ τους καλούς μας φίλους, που μας βοήθησαν στην απόδοση του παραπάνω κειμένου από το site της WTF.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό! Όμως έχω δυο ενστάσεις: 1. το σπρώξιμο και 2. η μη άσκηση έφεσης για κλωτσιά στο πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν έχεις ενστάσεις και δε με ενδιαφέρει καθόλου φίλε δάσκαλε Γιώργο. Αυτό που ξέρω είναι ότι με τιμά αφάνταστα και μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω αυτήν την προσπάθεια, το να συμμετέχουν προσωπικότητες του Ελληνικού ταεκβοντό του δικού σου μεγέθους με σχόλιά τους στο παρόν ιστολόγιο. Επίσης οφείλω να εξάρω το ότι είσαι ο πρώτος που τολμά να γράψει επώνυμα την άποψή του εδώ μέσα. Και αν το παρόν ιστολόγιο είναι φιλικό ακόμα και για τους ανώνυμους, για τους επώνυμους σαν και εσένα θέλω να νιώθουν ότι είναι σαν στο σπίτι τους. Καλώς όρισες νο.1 στο κίνημα των επώνυμων.

      Διαγραφή
  3. Στο σημείο "Επιπλέον, προτάθηκε να υπάρξει μια αύξηση των εφέσεων για ανασκόπηση του βίντεο: Θα δίνεται η δυνατότητα μιας έφεσης ανά προπονητή, ανά αγώνα" υπάρχει λάθος στο αρχικό άρθρο στα αγγλικά.

    Δεν μπορεί να είναι "αύξηση" στις ανασκοπήσεις του IVR αφού ήδη ισχύει το "μια έφεση ανά προπονητή, ανά αγώνα", απλά αν η απόφαση είναι αρνητική χάνει την κάρτα του για το υπόλοιπο του αγώνα, αν όμως η απόφαση είναι θετική, κάθε φορά που ένας προπονητής "σηκώνει κάρτα", την κρατά και μπορεί να ξαναζητήσει ανασκόπηση μέσα στον ίδιο αγώνα, έτσι (θεωρητικά) μπορεί να ζητήσει όσες θέλει, αρκεί κάθε φορά να "έχει δίκιο".
    Βλ. Άρθρο 21 παρ. 5 & 6 των Κανονισμών Αγώνων σελ. 52.

    Οπότε αν εφαρμοστεί ο νέος (αλλαγμένος) κανόνας που να επιτρέπει την χρήση της κάρτας, μια μόνο φορά ανά αγώνα ανά προπονητή... τότε έχουμε μείωση και όχι αύξηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν ιστολόγιο δε φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί, τα οποία εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους και μόνο. Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι θίγεστε από κάποιο από αυτά, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email: tkdsportgr@gmail.com και να ζητήσετε τη διαγραφή τους.